De meester van de nacht

Henri de Toulouse-Lautrec - Parijs bij nacht

door Jacqueline van Ouwerkerk
11 maart 2006


Wie kent niet de beroemde affiches met alle sterren uit de Moulin Rouge van de kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec? Zijn afbeeldingen van de nachtclubdanseressen, kroegen, bordelen en theaters in Parijs aan het eind van de negentiende eeuw zijn nog steeds een inspiratiebron voor vele hedendaagse kunstenaars. De Kunsthal in Rotterdam eert deze beroemde Franse kunstenaar met een grote overzichtstentoonstelling waarin al zijn grafische werk, aangevuld met schilderijen, tekeningen en nooit eerder getoonde brieven getoond worden. Het is een feest van herkenning om langs deze beroemde affiches te lopen.

La Goulue, 1894, Litho in zwart, 31,4 x 25,7 cm, Collectie Staatliche Kunstsammlungen Dresden
La Goulue, 1894, Litho in zwart, 31,4 x 25,7 cm, Collectie Staatliche Kunstsammlungen Dresden
Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) werd geboren in een aristocratische familie in Albi. Zijn ouders waren neef en nicht en dat was waarschijnlijk de oorzaak van de zwakke gezondheid van Henri. Op zijn twaalfde brak hij zijn ene been, twee jaar later het andere. Zijn benen zijn daardoor niet normaal volgroeid en De Toulouse-Lautrec was dan ook maar anderhalve meter lang. Zijn lengte compenseerde hij echter met een grote dosis humor en heel veel talent. Dat blijkt wel uit deze tentoonstelling. Hierop zijn de vele menukaarten en uitnodigingen te zien die hij maakte als hij een van zijn vele etentjes gaf. Ze zijn bijzonder grappig en met veel zelfspot getekend. Tekenen was zijn lust en zijn leven en het was zijn enorme tekentalent dat hem uiteindelijk tot zo'n begenadigd lithograaf heeft gemaakt.

Ster in de nacht
Toen Henri de Toulouse-Lautrec op zijn achttiende in Parijs belandde, stortte hij zich vrij snel op het bruisende uitgaansleven in Montmartre. Hoewel hij geschoold was in de schilderkunst, waren het zijn litho's van dit bruisende nachtleven waar hij faam mee maakte.

Bekende en minder bekende nachtsterren, frivole vrouwen, theaters, circussen en het cabaret uit die tijd zijn door hem meerdere malen vastgelegd op affiches die aan het eind van de negentiende eeuw de straten van Parijs versierden. In de Kunsthal komen ze allemaal voorbij, zoals de cancandanseres Jane Avril ook wel bekend onder de naam La Mélinite 'de meid van springstof', en de zangeres en actrice Yvette Guilbert, die bekend stond als de vrouw met de lange zwarte handschoenen. Ook de bekende cabaretartiest Aristide Bruant die Henri de Toulouse-Lautrec zijn eerste expositie in 1885 in Le Mirliton gaf, heeft een plek gekregen in de tentoonstelling. Alle affiches zijn gerangschikt per persoon zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende composities die De Toulouse-Lautrec uitprobeerde voordat hij de uiteindelijke litho maakte. Een leuke toevoeging vormen de bordjes met levensgeschiedenissen van deze artiesten. Zo blijkt dat ondanks hun faam, de meeste artiesten in grote armoede aan hun einde zijn gekomen.

Japanse prenten

Moulin Rouge (La Goulue), 1891, Litho in vier kleuren, in drie delen gedrukt, 191,0 x 117,0 cm, Collectie Staatliche Kunstsammlungen Dresden
Moulin Rouge (La Goulue), 1891, Litho in vier kleuren, in drie delen gedrukt, 191,0 x 117,0 cm, Collectie Staatliche Kunstsammlungen Dresden
Behalve het feest der herkenning is deze tentoonstelling vooral een lust voor het oog. De Toulouse-Lautrec maakte prachtige litho's die ook na een eeuw nog steeds niets aan kracht hebben ingeboet. Krachtige zwarte lijnen die geïnspireerd zijn op de door hem zo bewonderde Japanse houtsneden, geven extra nadruk aan zijn zwierige lijnenspel en het felle kleurgebruik. Hij was de eerste kunstenaar die experimenteerde met de meerkleurendruk in soms wel acht drukgangen. Opvallend zijn ook zijn composities. Zoals in Moulin Rouge (La Goulue, 1891) waar hij de toeschouwers op de achtergrond als zwarte silhouetten, de danseres in het midden in kleur en op de voorgrond een man in grijstinten weergeeft. In Divan Japonais plaatste hij de halzen van twee grote contrabassen pontificaal in beeld en sneed hij het hoofd van de zangeres Yvette Guilbert af waardoor de afbeelding een eindeloze diepte krijgt. Maar wat het meest bewonderenswaardig is, is de manier om de teksten in zijn affiches te verwerken tot een essentieel deel van het beeld. Bijna al zijn beelden vertellen een verhaal waarbij de woorden dit verhaal begeleiden zonder te overheersen.

Kijken en bekeken worden
Kijken en bekeken worden was een populair thema in de negentiende eeuw. Dit vermaak werd ingegeven door groeiende vrijetijdsindustrie, een gevolg van de opkomst van de middenklasse. De Toulouse-Lautrec geeft zijn eigen draai aan dit vermaak van kijken en bekeken worden. In veel van zijn werk staat op de voorgrond een persoon met de rug naar de kijker. Je kijkt als het ware samen met die persoon naar wat zich voor hem of haar afspeelt, maar vaak is dit onderwerp niet eens zichtbaar. Een ander voorbeeld is zijn afbeelding van een vrouw die op het balkon niet naar het podium kijkt, maar het publiek in de zaal bespioneert. Toch wordt hij nooit moralistisch en laat hij de mensen zien zoals ze zijn. Hij laat hun diepste emoties zien en dat maakt ze tastbaar en kwetsbaar. Henri de Toulouse-Lautrec is wat mij betreft een groots kunstenaar die terecht geëerd wordt met deze prachtige overzichtstentoonstelling.




Henri de Toulouse-Lautrec - Parijs bij nacht
Henri de Toulouse-Lautrec
Gezien in Kunsthal, Rotterdam
Nog te zien tot 5 juni

Kunsthal

Vacatures
8WEEKLY zoekt regelmatig getalenteerde mensen die op een spannende en eigen manier tegen de kunst- en cultuurwereld aankijken. Bekijk ons vacature-overzicht!

advertentie


Win de nieuwe liveplaat van Paul Weller!
Vorige week verscheen het nieuwe live-album van Paul Weller onder de titel Catch-Flame! 8WEEKLY geeft vijf exemplaren weg!

Architectuur, kunst en beeldcultuur - China Contemporary
Andy Warhol, Bruce Nauman e.a. - Mapping the studio
De kleine biënnale
Sylvie Zijlmans - The Uninvited
Silvia B., Ivo Hofste, Kaneda Showichi e.a. - Fantasy Island - Expositie Robinson
Marc Quinn - Marc Quinn: Recent Sculpture
Erik Kessels - Loving your pictures
Marc Mulders en Sarah Lucas - De zachte vacht van het sterven & Vanitas
Mamabart - Feel free to be free
Lida Abdul - Petition for another world
De subversieve charme van de bourgeoisie
Brody Condon, Geert Jan Mulder e.a. - Next level. Art, Games and Reality
Hans van der Meer - Europese velden. Landschap van het amateurvoetbal
Shirin Neshat - Shirin Neshat
Yael Bartana en Wilhelm Sasnal - Yael Bartana- videowerken / Wilhelm Sasnal - schilderijen en films

cd Black Ox Orkestar - Nisht Azoy
cd Dixie Chicks - Taking the Long Way
strip Drie Xtra cartoons: Retep 1, Stout, stout fruit en Hondsdol
cd Alias & Tarsier - Brookland/Oaklyn
dvd The Constant Gardener
dvd Grizzly Man // Department 36 // Broken Flowers
cd Smalts - De rijpe sterren: een ode aan Louis Lehmann
boek Javier Marías (vertaling: Aline Glastra van Loon) - Dans en Droom (Jouw gezicht morgen)
dvd Just Like Heaven
film Ask the Dust
film Novecento
film Ordinary Man
film Midsummer Dream (El Sueño de una noche de San Juan)
boek Goscinny & Sempé - De vakanties van de kleine Nicolaas
nonfictie Hoe mijn vader zijn woorden terugvond - Liesbeth Koenen

© 1997-2006 8WEEKLY Webmagazine